04.04.2022.
One će pomoći partnerskim zemljama u njihovim nastojanjima da preobraze prehrambene sustave i na međunarodnoj razini unaprijede program strategije „od polja do stola”. Odluka o aktivnom sudjelovanju u tih osam dobrovoljnih saveza za zajedničko djelovanje nastavak je sastanka na vrhu o prehrambenim sustavima održanog 23. i 24. rujna 2021. u New Yorku. Savezi okupljaju nacionalne predstavnike, organizacije civilnog društva, istraživače i međunarodne organizacije kako bi pokrenuli preobrazbu u području sigurnosti opskrbe hranom.
Komisija će biti važan partner u osam koalicija:
- Hrana se nikada ne rasipa, pomoći će zemljama da razviju niz konkretnih mjera, od politika i propisa do dobrovoljnih inicijativa, s ciljem da se do 2030. prepolovi rasipanje hrane i smanji gubitak hrane za najmanje 25 %.
- Zdrava hrana iz održivih prehrambenih sustava za djecu i sve ostale bavit će se trima pitanjima: pothranjenosti u svim njezinim oblicima, nesigurnom hranom i utjecajem proizvodnje hrane na okoliš. Na primjer, promicat će zdravu prehranu s većim udjelom hrane biljnog podrijetla.
- Koalicija za školsku prehranu usredotočit će se na poboljšanje kvalitete školskih prehrambenih programa i njihovo širenje u cijelome svijetu kao platforme za informiranje zajednica. Koalicija namjerava povezati školsku prehranu s nabavom zdrave hrane od lokalnih poljoprivrednika i smatra da je prehrana u školama dio programa socijalne zaštite. Prehrana u školama može imati pozitivan učinak na broj upisa u škole i redovito pohađanje nastave.
- Koalicija Akvatična i plava hrana namjerava ostvariti puni potencijal održive akvatične hrane, kao što su ribe, školjkaši, vodene biljke i alge, ulovljene ili uzgojene u slatkovodnim ili morskim ekosustavima, kako bi se zaustavila pothranjenost i izgradili prirodni, pravedni i otporni prehrambeni sustavi.
- Koalicija Agroekologija namjerava poticati agroekološke prakse i lance vrijednosti koji imaju potencijal za uključivije i održivije prehrambene sustave. Naglasak je na podupiranju inovacija te korištenju znanstvenih saznanja i lokalnog znanja.
- Nulta stopa gladi zalagat će se za smanjenje gladi i bolje će uskladiti postojeće resurse javnog i privatnog sektora kako bi se smanjila glad. Koalicija će poduprijeti ulaganja koja su imala pozitivan učinak na izvore prihoda malih poljoprivrednih gospodarstava, kao što su sudjelovanje u organizacijama poljoprivrednika, usluge proširenja za poljoprivrednice, strukovni programi za mlade u ruralnim područjima, skladištenje i hladni lanci.
- Borbom protiv prehrambenih kriza uz povezivanje humanitarne pomoći, razvoja i mira nastoje se stvoriti uvjeti i poticajne strukture za otpornost prehrambenih sustava u nestabilnim kontekstima, kao što su preventivno djelovanje i razvoj programa socijalne zaštite otpornih na šokove.
- Održivi rast produktivnosti usmjeren je na tehnologiju i inovacije za rast poljoprivredne produktivnosti pri čemu se uzimaju u obzir izazovi povezani s klimatskim promjenama. Koalicija će osigurati platformu za razmjenu najboljih praksi te će utvrditi nedostatke u znanju i mogućnosti istraživanja.
Komisija će blisko surađivati s državama članicama, agencijama UN-a, civilnim društvom i drugim partnerima u odabranim koalicijama kako bi se poboljšalo zajedničko djelovanje u korist održive preobrazbe prehrambenih sustava.
Kontekst
Dvije godine pandemije bolesti COVID-19, a nedavno i ruska invazija na Ukrajinu i rat koji je uslijedio, pogoršali su ionako teško stanje u pogledu sigurnosti opskrbe hranom, uz vrlo visoke cijene hrane i sve veći broj nesigurnih i pothranjenih ljudi. U rujnu 2021. više od 161 milijuna ljudi u 42 zemlje bilo je izrazito nesigurnoj situaciji u pogledu opskrbe hranom. Gotovo svaka treća osoba u svijetu nema pristup odgovarajućoj prehrani, a za oko 3 milijarde ljudi zdrava je prehrana bila nedostižna.
EU je važan humanitarni i razvojni akter u području sigurnosti prehrane i opskrbe hranom te pruža znatnu financijsku i političku potporu. Kad je riječ o razvojnoj suradnji, EU je u razdoblju 2014. – 2020. namijenio više od 10 milijardi EUR za poboljšanje sigurnosti opskrbe hranom za najsiromašnije i najranjivije, za iskorjenjivanje gladi i bolje rješavanje problema pothranjenosti. U programu međunarodne suradnje za razdoblje 2021. – 2027. (Instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju - Globalna Europa) prehrambeni sustavi prioritetno su područje u oko 70 partnerskih zemalja.
Angažman Komisije u osam koalicija nadovezuje se na UN-ov sastanak na vrhu o prehrambenim sustavima održan 23. i 24. rujna 2021. Na sastanku na vrhu potreba za preobrazbom prehrambenih sustava i povećanjem njihove održivosti uz istodobno pružanje zdrave, hranjive i cjenovno pristupačne hrane visoko je na popisu prioriteta globalnog programa. EU će i dalje biti aktivan u tom multilateralnom kontekstu i provoditi program „od polja do stola” na globalnoj razini. Strategija „od polja do stola” u središtu je europskog zelenog plana s ciljem osiguravanja pravednih, zdravih i ekološki prihvatljivih prehrambenih sustava. Pouzdani znanstveni dokazi ključni su i za Komisijinu potporu koalicijama za djelovanje koje su jedan od glavnih rezultata događanja.
Dodatne informacije
Internetska stranica o ulaganju u održivu poljoprivredu i prehrambene sustave
Informativni članak o otpornosti na krize povezane s hranom
Strategija „od polja do stola”