23.08.2021.
Ta želja proizlazi iz obveza preuzetih u okviru europskog
plana za borbu protiv raka. Ove će se mjere primjenjivati od 30.
kolovoza za najveću razinu olova i od 31. kolovoza za najveću
razinu kadmija.
Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides
rekla je: “Znamo da nezdrava prehrana povećava rizik od raka. Današnja
odluka ima za cilj staviti potrošače u prvi plan čineći našu hranu sigurnijom i
zdravijom, kako smo obećali u okviru europskog plana za borbu protiv raka. To
je također daljnji korak u jačanju već visokih i svjetskih standarda Europske
unije u prehrambenom lancu EU-a i pružanju sigurnije, zdravije i održivije
hrane za naše građane.
Maksimalne razine kadmija, kancerogenog zagađivača okoliša,
potencijalno sadržanog u namirnicama poput voća, povrća, žitarica i uljarica,
bit će snižene za neke od ovih namirnica. Određena roba također će morati
ispuniti ovaj zahtjev od datuma stupanja na snagu nove uredbe. Ova će mjera
povećati sigurnost hrane koja se prodaje i konzumira u EU -u te pomoći u
uklanjanju prehrambenih proizvoda s najvećim koncentracijama kadmija s tržišta.
Osim toga, maksimalna razina olova u mnogim prehrambenim
proizvodima, uključujući hranu za dojenčad i malu djecu, bit će smanjena. Nove
maksimalne razine olova bit će uspostavljene i za nekoliko namirnica poput
divljih gljiva, začina i soli. Današnje odluke donesene su nakon godina
kontinuiranog rada Komisije, država članica i Europskog tijela za sigurnost
hrane, kao i konzultacija s prehrambenim poduzećima. Kadmij je otrovan teški
metal prisutan u okolišu, prirodno i kao rezultat poljoprivrednih i
industrijskih aktivnosti. Glavni izvor izloženosti kadmiju za nepušače je
hrana. Budući da je olovo također prirodni zagađivač u okolišu, hrana je glavni
izvor izloženosti ljudi olovu.
U privitku:
·
UREDBA KOMISIJE (EU)2021/1323 оd 10. kolovoza 2021. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 1881/2006 u pogledunajvećih dopuštenih količina kadmija u određenoj hrani
·
UREDBA KOMISIJE (EU)2021/1317 оd 9. kolovoza 2021. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 1881/2006 u pogledunajvećih dopuštenih količina olova u određenoj hrani
Dodatne informacije dostupne su na poveznici:
Europski
plan za borbu protiv raka