Europski plan za borbu protiv raka: Komisija smanjuje razinu prisutnosti kancerogenih zagađivača u hrani

23.08.2021.

Komisija je postavila nove maksimalne razine kadmija i olova u širokom rasponu prehrambenih proizvoda. Ove mjere imaju za cilj dodatno smanjiti prisutnost kancerogenih zagađivača u hrani i učiniti zdravu hranu pristupačnijom.

Ta želja proizlazi iz obveza preuzetih u okviru europskog plana za borbu protiv raka. Ove će se mjere primjenjivati od 30. kolovoza za najveću razinu olova i od 31. kolovoza za najveću razinu kadmija.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides rekla je: “Znamo da nezdrava prehrana povećava rizik od raka. Današnja odluka ima za cilj staviti potrošače u prvi plan čineći našu hranu sigurnijom i zdravijom, kako smo obećali u okviru europskog plana za borbu protiv raka. To je također daljnji korak u jačanju već visokih i svjetskih standarda Europske unije u prehrambenom lancu EU-a i pružanju sigurnije, zdravije i održivije hrane za naše građane.

Maksimalne razine kadmija, kancerogenog zagađivača okoliša, potencijalno sadržanog u namirnicama poput voća, povrća, žitarica i uljarica, bit će snižene za neke od ovih namirnica. Određena roba također će morati ispuniti ovaj zahtjev od datuma stupanja na snagu nove uredbe. Ova će mjera povećati sigurnost hrane koja se prodaje i konzumira u EU -u te pomoći u uklanjanju prehrambenih proizvoda s najvećim koncentracijama kadmija s tržišta.

Osim toga, maksimalna razina olova u mnogim prehrambenim proizvodima, uključujući hranu za dojenčad i malu djecu, bit će smanjena. Nove maksimalne razine olova bit će uspostavljene i za nekoliko namirnica poput divljih gljiva, začina i soli. Današnje odluke donesene su nakon godina kontinuiranog rada Komisije, država članica i Europskog tijela za sigurnost hrane, kao i konzultacija s prehrambenim poduzećima. Kadmij je otrovan teški metal prisutan u okolišu, prirodno i kao rezultat poljoprivrednih i industrijskih aktivnosti. Glavni izvor izloženosti kadmiju za nepušače je hrana. Budući da je olovo također prirodni zagađivač u okolišu, hrana je glavni izvor izloženosti ljudi olovu.

U privitku:

·         UREDBA KOMISIJE (EU)2021/1323 оd 10. kolovoza 2021. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 1881/2006 u pogledunajvećih dopuštenih količina kadmija u određenoj hrani

·         UREDBA KOMISIJE (EU)2021/1317 оd 9. kolovoza 2021. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 1881/2006 u pogledunajvećih dopuštenih količina olova u određenoj hrani

Dodatne informacije dostupne su na poveznici:

Europski plan za borbu protiv raka

 

vrh stranice