18.02.2021.
Vodič za smanjenje otpada od hrane u trgovinama odnosi se na maloprodajni sektor i pomoći će trgovcima i
ostalima uključenima u distribuciju i maloprodaju u razumijevanju razloga
nastanka otpada od hrane u trgovinama te ponuditi rješenja za unaprjeđenje
poslovanja i smanjenje količine otpada od hrane, što će smanjiti troškove i
pozitivno utjecati na okoliš.
Vodič za smanjenje otpada od hrane
u ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama namijenjen
je restoranima, hotelima, kantinama u ugostiteljskom sektoru te
institucionalnim kuhinjama u objektima javne prehrane (u bolnicama, školama,
vrtićima, fakultetima i dr.) koji također pripremaju i poslužuju
hranu.
Namjera je
da sektorski vodiči postignu svoj cilj i omoguće tvrtkama i pojedincima stvarno
mijenjanje stavova u rukovanju hranom, a osim spomenuta dva vodiča u pripremi
su sektorski vodiči za smanjenje otpada namijenjeni pojedinačno sektorima
primarne proizvodnje te prerade i proizvodnje hrane, čija se objava planira do
kraja ove godine.
Dodatne informacije
možete pronaći na stranicama Ministarstva poljoprivrede.