10.05.2019.
„Bolji radni
uvjeti i povećanje standarda zaposlenika preduvjeti su borbe protiv rada na
crno i odljeva kvalitetnih i stručnih ljudi. HUP će i dalje intenzivno raditi na
poboljšanju poslovne klime i nadležnim ministarstvima kontinuirano predlagati
rješenja za poticanje gospodarskog rasta u Hrvatskoj.
Donošenje odluka o proširenoj primjeni granskih kolektivnih ugovora, koji kao
takvi u realnom sektoru jedino egzistiraju za ugostiteljstvo i graditeljstvo,
za HUP je dodatno priznanje kvaliteti socijalnog dijaloga te potvrda važnosti
uloge HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma u zastupanju interesa članova koji
imaju mogućnost kroz aktivnosti HUP-a izravno se uključiti u pregovore i
dogovoriti napredna rješenja u uređenju radnih odnosa u svom sektoru.“- izjavio je
tim povodom Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.
HUP- Udruga ugostiteljstva i turizma je zajedno s
granskim sindikatima u novom postupku proširenja primjene kolektivnih ugovora
postavila okvir za uređenje plaća i radnih odnosa s ciljem postizanja
ujednačenih i viših standarda poslovanja u sektoru ugostiteljstva te s ciljem
suzbijanja nelojalne konkurencije ugovorila sljedeće izmjene u uređenju najnižih osnovnih bruto
plaća u ugostiteljskoj djelatnosti, na način da se mijenja članak 30. stavak 4.
KUU i minimalne plaće će iznositi:
GRUPA SLOŽENOSTI POSLOVA
|
TIPIČNI POSLOVI
|
Minimalna osnovna plaća BRUTO u kn
|
I
|
JEDNOSTAVNI POSLOVI
Pokazuje osnovno znanje. Potrebne
osnovne vještine za obavljanje jednostavnih rutinskih poslova.
|
npr: kao što su poslovi
sobarice, nosača prtljage, i drugi slični poslovi
|
3.750,00
|
II
|
MANJE ZAHTJEVNI POSLOVI
Pokazuje i koristi osnovno znanje na
određenom području, koristi vještine za obavljanje zadataka. Pomoću jednostavnih
sredstava za rad obavlja manje složene poslove.
|
npr: kao što su poslovi pomoćnog
konobara, pomoćnog kuhara, pomoćnog recepcionara, pomoćnog slastičara i drugi
slični poslovi
|
4.100,00
|
III
|
ZAHTJEVNIJI POSLOVI
Primjenjuje znanje na određenom
području, preuzima odgovornost za izvršenje zadataka uz ograničenu
samostalnost u radu.
|
npr:kao što su poslovi konobara, kuhar,
slastičara, recepcionara i drugi slični poslovi
|
4.950,00
|
Odluka o proširenju primjene Dodatka
I Kolektivnog ugovora ugostiteljstva rezultat je dugogodišnjeg kvalitetnog
dijaloga socijalnih partnera i uvažavanja sektorskog dijaloga od strane
Ministarstva rada. Naime, u ožujku 2018. HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma i Sindikat
turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i
Dalmacije sklopili su Kolektivni ugovor ugostiteljstva koji je, među
ostalim, donio značajnija povećanja najnižih osnovnih plaća za sva tipična
ugostiteljska zanimanja (10 %). Kroz Dodatak I Kolektivnog ugovora
ugostiteljstva ugovorene su izmjene na tragu tržišnih kretanja, potreba i
trendova u ugostiteljskoj djelatnosti te su dodatno povećane minimalne plaće za
5 %, odnosno 9 % za razred I koliko iznosi nova minimalna plaća RH.
Povodom daljnjeg povećanja najnižih
plaća u ugostiteljstvu s ciljem ujednačavanja uvjeta poslovanja predsjednik HUP
Udruge ugostiteljstva i turizma, Željko
Kukurin je izjavio: “Turistički
sektor suočava se s nizom izazova a ljudski potencijali jedan su od najvećih.
Cijela industrija se trudi kontinuirano unaprjeđivati uvjete rada za naše
zaposlenike kako bi osigurali konkurentne uvjete u odnosu na zemlje u
okruženju. Proširenje predmetnih izmjena Kolektivnog ugovora ugostiteljstva još
je jedan korak u tom smjeru. Granski sindikati važan su partner na tom putu i
zato mi je drago da s njima postižemo konsenzus oko važnih pitanja i zajedno
unapređujemo sektor u kojem radimo.“
„Proširenjem
primjene Dodatka I Kolektivnog ugovora ugostiteljstva kojim smo ugovorili veće
plaće poboljšat će se položaj ugostiteljskih radnika radi motiviranja
kvalitetne stručne radne snage na zapošljavanje u ugostiteljstvu u Republici
Hrvatskoj i sprječavanja daljnjeg iseljavanja te unaprijediti učinkovitost
sektora. Ugovoreni novi iznosi najniže bruto osnovne plaće za tipična radna
mjesta u ugostiteljskoj djelatnosti u iznosu od 4.950,00 kn za poslove
konobara, kuhara, slastičara, recepcionara itd. predstavlja minimalnu osnovnu
plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i
blagdanom te prekovremeni rad prema kolektivnim ugovorom definiranim iznosima“, izjavila je Marina
Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.
Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske istaknuo je: „U cilju očuvanja stabilnosti radnih mjesta
i daljnjeg razvoja turističkog sektora nužno je ukinuti visoka porezna i
parafiskalna opterećenja rada te osigurati primjenu Kolektivnog ugovora za
ugostiteljstvo, uz istovremenu promociju ugostiteljskih zanimanja i reformu
strukovnog obrazovanja. Od države očekujemo podršku našim naporima kroz osiguranje stabilnog
poslovnog okruženja te kontrolu isplate plaća utvrđenih Kolektivnim ugovorom ugostiteljstva
za domaće i strane ugostiteljske radnike u Hrvatskoj. Time će se spriječiti nelojalna konkurencija i sve
njene štetne posljedice na radnike, poslodavce i državni proračun, kao i
osigurati zakonite uplate poreza i doprinosa koje će se pozitivno odraziti na
punjenje državnog proračuna, a time na sadašnji i budući materijalni položaj
radnika, što je od najvećeg interesa poslodavaca i sindikata.“
Institut proširene primjene pritom je za
ugostitelje poduzetnike posebno važan jer, s obzirom na različiti intenzitet
poslovanja i specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena, bez
istoga ne bi imali mogućnost korištenja
preraspodjele u maksimalnom trajanju – 60 sati unutar 6 mjeseci i mogućnost
korištenja skraćenog dnevnog odmora od 8 sati, ukoliko nisu članovi HUP-a ili
nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor.
Za socijalne partnere u sektoru turizma slijede kolektivni pregovori o
usklađenju sadržaja granskog ugovora s novim potrebama i trendovima u ugostiteljskoj
djelatnosti. Stoga i ova odluka predstavlja dodatnu odgovornost za sindikate i
HUP, kao jedinu reprezentativnu udrugu poslodavaca, da i u novim kolektivnim
pregovorima sa socijalnim partnerima zastupa interese poslodavaca i postigne
potrebna unaprjeđenja i usklađenje uvjeta zapošljavanja i rada kako bi se zadržala
stabilnost granskog uređenja radnih odnosa i dugoročno osigurao snažniji i
održiv razvoj hrvatskog turizma i gospodarstva.