12.04.2018.
Na zabrinutost građana izraženu u uspješnoj europskoj građanskoj
inicijativi Komisija danas odgovara prijedlogom za poboljšanje transparentnosti
znanstvenih studija u području sigurnosti hrane.
Prijedlogom, koji se temelji i na Komisijinoj provjeri
primjerenosti općeg zakona o hrani, koji je donesen 2002. te ga je potrebno
ažurirati; želi se postići sljedeće:
- Bolji pristup građana informacijama dostavljenima Europskoj
agenciji za sigurnost hrane (EFSA) o odobrenjima koja se
odnose na poljoprivredno-prehrambeni lanac
- Mogućnost da Komisija
zahtijeva dodatne studije i
- Veća uključenost
znanstvenika država članica u postupke odobravanja.
Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: „Danas pristupamo rješavanju problema koji zabrinjavaju građane tako što ćemo povećati transparentnost u postupku donošenja odluka, pružiti bolji pristup relevantnim informacijama i osigurati da se odluke u ovom osjetljivom području sigurnosti hrane i dalje donose na temelju pouzdane, znanstveno utemeljene procjene rizika.”
Europski
povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis izjavio
je: „Znanstveno utemeljena procjena rizika povezanih sa sigurnošću hrane koja se
primjenjuje u EU-u jedna je od najstrožih na svijetu. Sada ćemo je još više
postrožiti jasnijim pravilima o transparentnosti i djelotvornijim
obavješćivanjem o riziku tijekom čitavog postupka. Tom reformom građani će
dobiti neposredan pristup znanstvenim studijama na kojima se temelje zahtjevi
za odobrenja. Pozivam države članice i Europski parlament da ovaj prijedlog
brzo pretvore u zakon, tako da ostvarimo rezultate u korist građana prije
europskih izbora sljedeće godine.”
Komisija
predlaže ciljanu reviziju Uredbe o općem zakonu o hrani[1] zajedno s revizijom osam sektorskih
zakonodavnih akata, kako bismo ih uskladili s općim pravilima i povećali
transparentnost u pogledu GMO-a, dodataka hrani za životinje, aroma dima,
materijala koji dolaze u dodir s hranom, prehrambenih aditiva, prehrambenih
enzima i aroma, sredstava za zaštitu bilja i nove hrane.
Za
više informacija: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-2941_hr.htm