19.12.2024.
Prema
konzervativnim procjenama HUP-a godišnje se u RH zbrine minimalno 250 000
janjadi izvan sustava kontrole ovlaštenih klaonica i proda „na crno“. Prije
svih drugih posljedica za hrvatske građane, želimo apelirati na velik
javnozdravstveni problem koji generira crna prodaja janjadi iz godine u godinu.
Broj janjadi koje se proda „na crno“ na hrvatskim pašnjacima, livadama,
kanalima, divljim deponijima i dvorištima ostavlja nezbrinuto preko 2 milijuna
kilograma životinjskog otpada svake godine.
Zbog
cijena janjetine na crnom tržištu koja pred blagdane iznosi 5-7 EUR/kg (žive
vage) procjene su da će u 2024 godini vrijednost crnog tržišta janjetine doseći
rekordne razine i iznositi između 40 i 45 milijuna EUR.
Crna
proizvodnja u ovčarstvu utječe i na povišene cijene janjetine na hrvatskom
tržištu. Proizvođači koji rade legalno i po propisima su malobrojni i u cijenu
koju nude trgovinama moraju ugraditi troškove rada, poreze i doprinose,
troškove klaonice i transporta, troškove veterinara i dokaze zdravstvene
ispravnosti proizvoda. Svi ti inputi u proizvodnji, kao i nelegalna
konkurencija, formiraju cijenu domaće janjetine za trgovine koja je viša od
cijene janjetine iz uvoza te su količine domaće janjetine u trgovinama
simbolične, a omogućuje se prodaja janjetine iz uvoza po cijenama višim nego u
drugim zemljama za isti proizvod.
Za
smanjenje cijena janjećeg mesa za hrvatske građane nužno je prebaciti stotine
tisuća ovaca u legalnu proizvodnju i prodaju. Za bolji položaj proizvođača na
tržištu i povećanje proizvodnje koje bi dovelo do konkurentnijeg i za građane
povoljnijeg proizvoda nužno je udruživanje proizvođača i ulaganje u kapacitete
klaonica. Sve dok je moguće većinu uzgojene janjadi zbrinuti i prodati „na
crno“ ne možemo očekivati promjenu trendova, a uloženi novac u ovčarstvu neće
donijeti željeni napredak. Osim što svojim poslovanjem opterećuju i druge
poljoprivredne grane važne za proizvodnju janjetine, poput veterinarskih
službi, nelegalni proizvođači svojim crnim poslovanjem unose nered i izvan
okvira poljoprivrede te guraju ugostitelje, mesnice i prerađivače u crno
poslovanje.
Osim
u potporama i poreznim olakšicama hrvatski građani proizvodnju janjećeg mesa
podupiru i poljoprivrednim površinama u njihovom vlasništvu. Upravo preko
upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem i novim odredbama u Zakonu o
poljoprivrednom zemljištu, kontrolom gospodarskih programa, obveznim
dokazivanjem proizvodnje za zakupce državne zemlje prilikom predaje izvještaja
o ispunjavanju gospodarskih ciljeva, možemo značajno umanjiti sramotnu zbilju i
realnost na hrvatskom tržištu janjetine.
Zakon
o poljoprivrednom zemljištu ne podupire poljoprivrednu proizvodnju nego
podupire industriju poticaja a posljedice osjeća i ovčarstvo. Prema službenim
podacima u Šibensko-kninskoj županiji se korištena površina pod krškim
pašnjacima u zadnje 4 godine povećala za 6133,60 ha dok se prema službenim
podacima broj krava/goveda povećao za 3826 grla a broj ovaca se smanjio za 9899
grla. U Ličko-senjskoj županiji se korištena površina pod krškim pašnjacima u
zadnje 4 godine povećala za 3573,27 ha dok se prema službenim podacima broj
krava/goveda povećao za 4094 grla a broj ovaca se smanjio za 11687 grla.
Na
primjeru dvije županije vidimo povećanje upisanih površina u sustav potpora i
značajno smanjenje broja ovaca. Zamjenjuju ih pasmine goveda koje tradicijski
nisu dio naših područja, a zbog svojih sposobnosti da budu slobodno puštene na
pašnjaku tijekom cijele godine služe za ispunjavanje minimalnih uvjeta za
dobivanje potpora. Kao posljedicu tih nepromišljenih odredbi Zakona imamo
tisuće hektara državnog zemljišta na kojima se prestaje s vrijednom
poljoprivrednom proizvodnjom poput ovčarstva a zamjenjuje ih poljoprivreda bez
proizvoda te krda divljih konja.
Za
potporu pravim poljoprivrednim proizvođačima predlažemo izmjene Zakona o
poljoprivrednom zemljištu na način da se cijena zakupa za krške pašnjake
formira prema iskoristivoj površini upisanoj u ARKOD. Trenutno, poljoprivrednik
koji ima u zakupu česticu krškog pašnjaka od 200 ha a iskoristivo mu je samo 50
ha, plaća zakupninu za svih 200 ha uključujući i stijene. Takva promjena
odredbi Zakona u kombinaciji s kontrolom i dokazivanjem proizvodnje na državnom
zemljištu napokon bi stavila u prednost proizvođače naspram špekulanata.
Hrvatski građani bili bi sigurniji da poljoprivredno zemljište u njihovom
vlasništvu služi za proizvodnju hrane, a janjetina na tanjuru bit će i na
računu.