Projekt ima za cilj unapređenje kontrole hrane kroz povećanje mogućnosti ispitivanja većeg broja pesticida. Ovo unapređenje kontrole hrane bit će korisno za sve koji se nalaze u lancu hrane: od primarnih proizvođača, prehrambene industrije, državnih institucija kroz njihove službe nadzora odnosno inspekcija i na kraju, za potrošače. Time se također pridonosi i očuvanju okoliša kroz razvoj ekološke poljoprivrede, koja, kroz proces ispitivanja, također može potvrditi svoju dodanu vrijednost. Procijenjeno je da se trenutno upotrebljava oko 1.000 aktivnih tvari pesticida, a u EU ih je registrirano oko 800. Ovim projektom povećane su mogućnosti analiziranja pesticida te je sada moguće ispitati oko 500 aktivnih tvari. Mogućnosti hrvatskih laboratorija u ovom dijelu bilu su znatno skromnije, odnosno bilo je moguće ispitati oko 250 aktivnih tvari, a to nije nikako zadovoljavalo zahtjeve EU odnosno važeće regulative (Uredbe (EZ) 396/2005). Stoga hrvatski izvoznici voća i povrća više ne moraju svoje proizvode slati na analize ostataka pesticida u ino-laboratorije i imati dodatni trošak slanja uzorka brzom poštom, već se ta ispitivanja mogu raditi u hrvatskom laboratoriju, u puno kraćem vremenskom roku. U sklopu projekta kupljen je instrument GC-MS/MS (plinski kromatograf s dvostrukom masenom spektometrijom). Croatiakontrola Vukovar d.o.o., koja je partner na projektu, uspostavila je poslovne odnose s Laboratorijem Croatiakontrole, čime su povećane mogućnosti pružanja potpune usluge kontrole kvalitete. Sve analitičke metode koje se provode u laboratorijima su akreditirane, međunarodno priznate te u potpunosti zadovoljavaju zahtjeve EU regulative, u prvom redu Uredbe (EZ) 396/2005. Osjetljivost instrumenata omogućuje i određivanje pesticida u dječjoj hrani u skladu s Direktivom 2006/125/EZ. Zanimljivo je da se u laboratoriju provode i ispitivanja trenutno nepopularnog pesticida „imazalila“ (upotrebljava se za tretiranje agruma) ali na nekoliko desetaka uzoraka nije utvrđeno prekoračenje dopuštenih količina ostataka pesticida u agrumima. Opći je dojam, a na temelju analiziranih uzoraka u laboratoriju, da se pesticidi upotrebljavaju s skladu s preporukama, iako je u određenom broju uzoraka utvrđeno prekoračenje dopuštenih količina. Razlog tome je nepoštivanje „kerencije“ od strane proizvođača ili pak upotreba sredstva za zaštitu bila koja nisu registrirana u RH za određeni proizvod. U očuvanja zdravlja ljudi potrebno je stoga provoditi stalni nadzor nad upotrebom pesticida i ispitivati njihovo prisustvo u hrani.