21.05.2020.
Strategijom su
postavljeni ambiciozni ciljevi:
- do 2030. postići
smanjenje upotrebe kemijskih pesticida i rizika od njih za 50 % i
smanjenje upotrebe opasnijih pesticida za 50 %
- smanjiti
gubitke hranjivih tvari za najmanje 50 % i
istodobno zaustaviti smanjivanje plodnosti tla. Time će se do 2030.
upotreba gnojiva smanjiti za barem 20 %.
- do 2030. postići
smanjenje prodaje antimikrobnih sredstava za upotrebu u stočarstvu i
poljoprivredi za 50 %
- do 2030. postići da se
barem 25 % površine poljoprivrednog zemljišta upotrebljava za
ekološku proizvodnju.
Konačno,
Strategija uključuje i cilj da do 2025. sva ruralna područja dobiju pristup
brzom širokopojasnom internetu kako bi se omogućile digitalne
inovacije.
Na temelju
iskustva s provedbom Direktive o održivoj upotrebi pesticida jasno je da se
može učiniti više u cilju smanjenja ukupnih rizika i upotrebe pesticida i
to promicanjem praksi integrirane zaštite bilja kako bi se osiguralo da se za
zaštitu usjeva upotrebljavaju održive, biološke, fizičke i druge nekemijske
metode i niskorizični pesticidi. Radi otvaranja puta prema alternativama i
održanja prihoda poljoprivrednika, Komisija će poduzeti niz koraka; među
ostalim će revidirati Direktivu o održivoj uporabi pesticida, poboljšati
odredbe o integriranoj zaštiti bilja i promicati veću upotrebu
sigurnih alternativnih načina zaštite usjeva od štetnih organizama i bolesti.
Komisija će i olakšati stavljanje na tržište pesticida koji sadržavaju biološke
aktivne tvari te će postrožiti procjenu rizika od pesticida za okoliš.
Postojeći
pokazatelji pružaju informacije o prodaji pesticida, ali ih i kategoriziraju u
pogledu rizika, što nam omogućuje da napredak u ostvarivanju ciljeva mjerimo na
godišnjoj osnovi. U okviru razrade tog pristupa Komisija će izraditi daljnje
pokazatelje i predložiti izmjene uredbe iz 2009. o statističkim podacima o
pesticidima.
Države članice
poduzet će ambiciozne i dalekosežne mjere radi potpune provedbe postojećih
propisa o onečišćenju hranjivim tvarima (N, P)
kako bi se izbjeglo curenje hranjivih tvari, koje zagađuju zrak i vode i
postaju štetne za zdravlje ljudi i okoliš. Komisija će u suradnji s državama
članicama izraditi akcijski plan za integrirano upravljanje hranjivim
tvarima u cilju smanjivanja i sprečavanja daljnjeg zagađivanja zbog prekomjerne
upotrebe gnojiva i u cilju poticanja recikliranja hranjivih tvari iz raznih
vrsta organskog otpada u svrhu upotrebe kao gnojivo. To će pridonijeti
ostvarenju cilja „nulte stope onečišćenja” iz EU-ova Zelenog plana.
Radi daljnjeg
ograničavanja upotrebe odnosno promicanja oprezne i odgovorne upotrebe
antimikrobnih sredstava u uzgoju životinja, novim uredbama o
veterinarsko-medicinskim proizvodima i hrani za životinje s dodanim lijekovima,
čija bi primjena trebala početi 2022., utvrdit će se širok raspon konkretnih
mjera. Njihov učinak na terenu smanjit će upotrebu antimikrobnih sredstava u
uzgoju životinja. Prodaja antimikrobnih sredstava pratit će se na godišnjoj
osnovi.
Kako bi se
ostvario cilj u pogledu ekološkog uzgoja u EU-u, bitno je
osigurati održiv gospodarski razvoj tog sektora i poticati potražnju. Osim
mjera u okviru ZPP-a (kao što su programi za ekologiju, ulaganja i savjetodavne
usluge) i mjera u okviru Zajedničke ribarstvene politike (ZRP), Komisija će predložiti
i akcijski plan za ekološki uzgoj. Time će se državama članicama
pomoći da potaknu ponudu ekoloških proizvoda i potražnju za njima te osigurati
povjerenje potrošača putem promotivnih kampanja i zelene javne nabave.
Strategijom će
se poduprijeti poljoprivrednike, ribare i proizvođače u akvakulturi
Poljoprivrednici,
ribari i proizvođači u akvakulturi imaju ključnu ulogu u provedbi Zelenog
plana. Strategija ima za cilj nagraditi poljoprivrednike, ribare i druge
dionike u lancu opskrbe hranom koji su već prešli na održive prakse, omogućiti
taj prijelaz i drugima i stvoriti dodatne mogućnosti za njihovo poslovanje.
Očekivanja građana se mijenjaju i potiču znatne promjene na tržištu hrane. U
svijetu je europska hrana već standard za sigurnu, hranjivu i visokokvalitetnu
hranu koje ima u dovoljnim količinama. Prelazak na održive prakse omogućit će
proizvođačima da održivost učine svojim zaštitnim znakom i osiguraju budućnost
prehrambenog lanca u EU-u. Prelazak na održivost prilika je za sve dionike
prehrambenog lanca da ostvare prednost predvodnika na tržištu. Primjer novog
zelenog poslovnog modela je i sekvestracija ugljika u tlu u
poljoprivredi i šumarstvu. Poljoprivredne prakse kojima se CO2 uklanja
iz atmosfere pridonose cilju klimatske neutralnosti te bi ih trebalo
nagrađivati u okviru zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) ili putem drugih
javnih ili privatnih inicijativa (tržište ugljika).
ZPP će i dalje
biti glavni instrument za podupiranje poljoprivrednika u tranziciji prema
održivom prehrambenom sustavu. Prijedlog reforme
ZPP-a iz 2018. već je usmjeren na održivost i čvrsto povezuje potpore
u okviru ZPP-a s propisima koji se odnose na okoliš, klimu i sigurnost hrane.
To uključuje
ključne instrumente za postizanje ciljeva Zelenog plana. Novi „programi
za ekologiju” bit će važan izvor financiranja za poticanje održivih
praksi kao što su precizna poljoprivreda, agroekologija (uključujući ekološki
uzgoj), stvaranje tzv. obilježja krajolika, sekvestracija ugljika u tlu u
poljoprivredi te agrošumarstvo. Države članice i Komisija morat će osigurati da
ti programi budu na odgovarajući način uključeni u strateške planove te da se
za njih osiguraju odgovarajuća sredstva. Komisija će poduprijeti uvođenje
minimalnih namjenskih sredstava za programe za ekologiju. Osim toga Komisija će
surađivati sa suzakonodavcima kako bi se osiguralo da se ambicije iz Zelenog
plana u potpunosti odražavaju u regulativi o novom ZPP-u.
Komisija će
svakoj državi članici dati i preporuke u pogledu devet konkretnih ciljeva ZPP-a
prije nego što one formalno dostave nacrte strateških planova. Komisija će
obratiti posebnu pozornost na to da tim strateškim planovima budu obuhvaćeni
ciljevi iz Zelenog plana, Strategije „od polja do stola” i Strategije za
bioraznolikost do 2030. Tražit će od država članica da utvrde eksplicitne
nacionalne vrijednosti za ciljeve iz tih strategija, u skladu sa svojom
specifičnom situacijom i uzimajući u obzir prethodno spomenute preporuke.
Uz znatnu
potporu iz sljedećeg Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo namijenjenu
održivom uzgoju morskih organizama Komisija predviđa donošenje smjernica EU-a
za izradu nacionalnih planova održivog razvoja akvakulture i promicanje
odgovarajuće vrste rashoda u okviru tog fonda.
Financijska
potpora za sektore koji će se morati prilagoditi
Zajednička
poljoprivredna politika (ZPP) i Zajednička ribarstvena politika (ZRP) ostaju
ključni instrumenti za potporu prelasku na održave prehrambene sustave uz
istovremeno osiguravanje pristojnog života za poljoprivrednike, ribare i
njihove obitelji.
Istraživanje i
inovacije ključni su pokretači ubrzavanja prelaska na održive, zdrave i
uključive prehrambene sustave. U okviru programa Obzor Europa Komisija
predlaže da se za istraživanja u područjima hrane, biogospodarstva, prirodnih
resursa, poljoprivrede, ribarstva, akvakulture, okoliša, upotrebe digitalnih
tehnologija i prirodnih rješenja potroši 10 milijardi eura.
S pomoću
fonda InvestEU poticat će se ulaganja u
poljoprivredno-prehrambeni sektor tako što će se smanjiti rizici za ulaganja
europskih poduzeća i olakšati pristup financiranju za mala i srednja poduzeća
(MSP-ovi) i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije.
U 2020. s
pomoću EU-ova okvira za olakšavanje održivih ulaganja (Taksonomija EU-a) i
obnovljene strategije o održivom financiranju mobilizirat će se financijski
sektor kako bi odigrao važnu ulogu u tranziciji i investirao održivije, među
ostalim u sektore poljoprivrede i proizvodnje hrane. ZPP-om se također mora sve
više olakšavati potpora ulaganjima kako bi se poboljšala otpornost i ubrzala
zelena i digitalna preobrazba poljoprivrednih gospodarstava.
Strategija
osigurava sigurnost opskrbe hranom
Održiv
prehrambeni sustav mora osiguravati dovoljnu i raznoliku opskrbu hranom koja je
sigurna, hranjiva, dostupna po pristupačnim cijenama i proizvedena na održiv
način, i to za sve ljude i u svakom trenutku, a posebno u vrijeme krize.
Klimatske promjene i gubitak bioraznolikosti neposredna su i stalna prijetnja
za sigurnost opskrbe hranom i izvore prihoda. Komisija će i dalje pomno pratiti
sigurnost opskrbe hranom i konkurentnost poljoprivrednika i subjekata u
poslovanju s hranom. Povećanjem održivosti proizvođača hrane u konačnici će se
povećati i njihova otpornost.
Komisija će
pojačati koordinaciju zajedničkog europskog odgovora na krize koje utječu
na prehrambene sustave kako bi se ublažio njihov socioekonomski učinak
u EU-u, osigurala sigurnost hrane i sigurnost opskrbe hranom i ojačalo javno
zdravstvo. Na temelju stečenog iskustva Komisija će procijeniti otpornost
prehrambenog sustava i izraditi krizni plan za opskrbu hranom i
sigurnost opskrbe koji će se primjenjivati u kriznim razdobljima. Pričuva
za krize u poljoprivrednom sektoru bit će modificirana kako bi se se u slučaju
krize na poljoprivrednim tržištima od početka mogao iskoristiti njezin puni
potencijal. Osim što će se u njemu utvrditi mjere za procjenu i upravljanje
rizikom koje se mogu pokrenuti u kriznim situacijama, planom će se uspostaviti
mehanizam za odgovor na prehrambene krize koji će koordinirati Komisija, a u
njemu će sudjelovati države članice. Plan će se odnositi na niz područja
(poljoprivreda, ribarstvo, sigurnost hrane, radna snaga, zdravlje i promet) i
primjenjivati ovisno o prirodi krize.
Utjecaj
stočarske proizvodnje na okoliš i u pogledu poboljšanja dobrobiti životinja
Stočarstvo je
sastavni dio europske poljoprivrede i EU-ovih prehrambenih sustava. Da bi se
smanjio utjecaj uzgoja životinja na okoliš i klimu, od ključne je važnosti
razvoj održive stočarske proizvodnje u EU-u.
Zajednička
poljoprivredna politika (ZPP) pratit će taj prelazak potporom za inovativna
rješenja i održive proizvodne prakse. Poticat će se i održiva potražnja tako
što će se osmisliti EU-ov sustav označivanja hrane proizvedene na održiv način
i ispitati mogućnost uvođenja označivanja proizvoda s obzirom na poštovanje
dobrobiti životinja kako bi se povezali napori u cilju održivosti na
poljoprivrednim gospodarstvima s jedne i potražnja potrošača s druge strane.
Komisija će podupirati i stavljanje na tržište održivih i inovativnih dodataka
hrani za životinje koji pridonose smanjivanju emisija stakleničkih plinova i
zagađivanja voda i zraka.
Da bi se
potrošače potaknulo da se odlučuju za hranu proizvedenu na održiviji način,
Komisija će preispitati politiku EU-a u pogledu promicanja poljoprivrednih
proizvoda u cilju povećanja doprinosa te politike održivoj proizvodnji i
potrošnji i u skladu s promjenama prehrambenih navika. Kad je riječ o mesu,
to bi preispitivanje trebalo biti usmjereno na pitanje kako EU može iskoristiti
svoj program promicanja poljoprivrednih proizvoda u cilju podupiranja
najodrživijih i ugljično učinkovitih metoda stočarske proizvodnje.
Osim toga, u
okviru programa Obzor Europa promicat će se istraživanje u cilju povećanja
dostupnosti proteina iz alternativnih izvora kao što su biljke, jestivi
jednostanični organizmi, hrana iz mora, insekti i zamjene za meso.
Dobrobit
životinja poboljšava zdravlje životinja i kvalitetu hrane, smanjuje potrebu
za lijekovima i može pridonijeti očuvanju bioraznolikosti. Komisija upravo
radi na evaluaciji postojećih propisa koji se odnose na dobrobit životinja,
među ostalim u pogledu prijevoza i klanja životinja, te će revidirati Unijine
propise. Komisija će razmotriti i mogućnosti označivanja proizvoda s obzirom na
dobrobit životinja, čime bi se potrošačima dala mogućnost izbora, a istovremeno
poljoprivrednicima pružili poticaji za poboljšanje dobrobiti životinja.
Strategija „od
polja do stola” pridonosi smanjenju pritiska na riblje stokove
Kako bi se s
pomoću zajedničke ribarstvene politike (ZRP) postigle održive razine ribljih
stokova, Komisija će pojačati napore u područjima u kojima i dalje postoje
nedostaci u provedbi (npr. smanjenje odbacivanja ulova); u suradnji sa svim
obalnim državama ojačat će se upravljanje ribarstvom u Sredozemnome moru te do
2022. ponovno procijeniti na koji se način ZRP-om nastoji ukloniti rizike
uzrokovane klimatskim promjenama. Komisija će osim toga pokrenuti inicijative
kako bi se osigurala održivost iskorištavanja hrane iz mora i pristup potrošača
izvorima proteina s niskim ugljičnim otiskom. Revidirana EU-ova strategija
za akvakulturu imat će za cilj poticanje proizvodnje i potrošnje
raznovrsnije morske hrane u EU-u i poticanje još viših standarda zaštite
okoliša i dobrobiti životinja. Time će se smanjiti pritisak na riblje stokove i
ovisnost o uvoznoj morskoj hrani. EU će također iskoristiti puni potencijal
održivih izvora hrane na bazi algi i alternativnih izvora hrane za životinje, za
kojima postoji sve veća potražnja.
Strategija će
potaknuti prerađivače hrane i trgovce prehrambenim proizvodima na malo da
ponudu obogate raznovrsnijom i održivije proizvedenom hranom
Prerađivači
hrane i maloprodaja utječu na to za koju se hranu potrošači odlučuju. Njihova
veličina i koncentracija daju im znatnu moć, na temelju koje proizvodnju i
potrošnju hrane mogu usmjeriti na pravi put. Strategijom će se, s pomoću
zakonodavnih i nezakonodavnih inicijativa, nastojati usmjeriti prehrambeni
sektor prema praksama koje zdrav i održiv odabir čine lakim za potrošača.
Dobrovoljno preuzimanje obveza potaknut će se s pomoću EU-ova kodeksa
postupanja za odgovorne poslovne i marketinške prakse.
Komisija
podupire potrošače u izboru zdrave i održive prehrane
I potrošači
mogu utjecati na vrstu hrane koja se proizvodi (i kako) te na to odakle dolazi.
Građani žele zdravu hranu sa zdravog planeta i zaslužuju jasne informacije na
temelju kojih će moći donositi odluke pri odabiru hrane. U cilju poticanja
prehrambenog sektora da nudi zdrave i održive prehrambene proizvode, Komisija
će predložiti obvezno navođenje informacija o hranjivoj vrijednosti na
prednjoj strani ambalaže i pokrenuti inicijative za poticanje
reformulacije proizvoda, među ostalim utvrđivanjem prehrambenih profila kako
bi se ograničilo promicanje (s pomoću prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji)
hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli. Razmotrit će predlaganje
proširenja obveznog navođenja podrijetla ili izvora na određene proizvode, u
potpunosti uzimajući u obzir učinke na jedinstveno tržište.
Preispitat će
i mogućnost usklađivanja neobaveznih tvrdnji o ekološkoj prihvatljivosti i izraditi
okvir za označivanje hrane proizvedene na održiv način koji će
obuhvaćati nutritivne, klimatske, okolišne i socijalne aspekte. Kako bi se
poboljšala dostupnost i cijena održive hrane te u školama i javnim ustanovama
promicala zdrava i održiva prehrana (uključujući ekološke proizvode), Komisija
će odrediti najbolje modalitete za utvrđivanje minimalnih obveznih kriterija za
nabavu hrane proizvedene na održiv način.
Paralelno s
tim, EU će pojačati borbu protiv prijevara povezanih s hranom kako bi se
postigli jednaki uvjeti tržišnog natjecanja za sve dionike i ojačale ovlasti
nadzornih i provedbenih tijela.
Strategijom se
osigurava poduzimanje mjera protiv rasipanja hrane
Komisija će
nastojati pojačati djelovanje u cijelom EU-u, mobiliziranjem država članica,
subjekata u poslovanju s hranom i civilnog društva, poglavito kroz rad Platforme
EU-a o gubitku i rasipanju hrane i potičući sve dionike na primjenu
njezinih preporuka
za djelovanje. Komisija je odlučna do 2030. ostvariti UN-ov cilj održivog
razvoja smanjenja rasipanje hrane na razini potrošača i maloprodaje na polovinu
te će do 2023. predložiti pravno obvezujuće ciljeve za smanjenje rasipanja
hrane u cijelom EU-u. Ti će ciljevi biti utvrđeni u odnosu na polazne
vrijednosti nakon prvog praćenja razina rasipanja hrane u EU-u mjerenih prema
zajedničkoj metodologiji
EU-a. Komisija će razmotriti daljnje mogućnosti za uključivanje mjera za
sprečavanja gubitaka i rasipanja hrane u sve relevantne politike EU-a i
poduzeti mjere za povećanje fonda podataka na kojima će se temeljiti
intervencije u cilju prevencije rasipanja hrane.
Strategijom se
promiče globalni prelazak na održive prehrambene sustave
EU ulaže
odlučne napore kako bi bio uzor drugima u prelasku na održive prehrambene
sustave, ne samo unutar svojih granica nego i izvan njih. Kroz bilateralnu i
multilateralnu međunarodnu suradnju EU nastoji promicati održivije
poljoprivredne i ribarstvene prakse, smanjenje krčenja šuma, povećanje
bioraznolikost te poboljšanje sigurnosti opskrbe hranom i rezultata ishrane za
siromašne. Komisija će te prioritete po načelu „od polja do stola” ugraditi
u smjernice za izradu programa suradnje s trećim zemljama u
razdoblju 2021. – 2027. Bilateralni trgovinski sporazumi EU-a
također omogućavaju poticanje trećih zemalja da uz standarde u pogledu
sigurnosti hrane uvode i ekološke standarde EU-a. Mnogi bilateralni sporazumi
već uključuju poglavlja o trgovini i održivom razvoju te o trgovini i okolišu.
Neki sadržavaju klauzule koje se odnose na područja kao što su dobrobit
životinja u trenutku klanja ili upotreba antimikrobnih sredstava. Komisija će
nastojati izgraditi zelene saveze u cilju održivih
prehrambenih sustava kako bi se odgovorilo na posebne izazove u različitim
dijelovima svijeta te će slijediti ambiciozne ciljeve UN-ova sastanka na vrhu o
prehrambenim sustavima koji će se održati 2021. Konačno, Komisija će
predložiti uspostavu zakonodavnog okvira za održive prehrambene sustave u
kombinaciji s inicijativama u pogledu označivanja i drugim inicijativama. To bi
moglo pridonijeti podizanju standardâ u pogledu održivosti kako bi postali
norma za sve proizvode koji se stavljaju na tržište EU-a.