04.10.2022.
Činjenica je da je sve manje
kvalificiranih radnika i sve je veća potreba ulaganja poslodavaca u pripremu i
edukaciju kadrova te je stoga prezentiran prijedlog uvođenja programa
reskilliniga/upskillinga za deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu: kuhar,
konobar, sobarica i recepcionar.
Članovi
Vijeća međusobno su razmijenili iskustva o uvjetima rada i zapošljavanja u
sektoru turizma tijekom ove sezone. Posebna pažnja posvećena je pitanju
modifikacije mjere Stalni sezonac s ciljem veće stabilnosti i poticanja
zadržavanja lokalnih radnika za stalno. Mjera Stalni sezonac je praktički
jedina usmjerena na lokalne zaposlenike i ukoliko se njih želi zadržati u Republici
Hrvatskoj potrebno je ovu mjeru učiniti atraktivnijom u vidu povećanja naknada.
Također je važno nadograditi ovu mjeru vezano uz novu mogućnost zapošljavanja
stalnih sezonaca na neodređeno vrijeme. Naime, kako predviđene
izmjene Zakona o radu neće automatski dovesti do zapošljavanja stalnih sezonaca
na neodređeno vrijeme – potrebna je i tu određena potpora i mjera koja će biti
poticajna za poslodavce i stalne sezonce.
Od strane predstavnika sindikata
istaknuto je kako je glavni cilj i pitanje – kako dignuti plaće radnicima te je
u tom kontekstu prioritetna mjera poreznog rasterećenja plaća kroz rast osobnog
odbitka i smanjenje poreza na dohodak. Također je važno pojačati kontrole i
nakon definiranja minimalne plaće RH za 2023. godinu krenuti u pregovore s
ciljem uređenja minimalnih plaća u ugostiteljstvu kroz granski kolektivni
ugovor.
Sezonalnost ostaje odrednica
hrvatskog turizma što je otegotna okolnost za razvoj i zadržavanje radnika u
turizmu. Stoga je važno puno veći naglasak u novoj strategiji razvoja turizma
staviti na radnike jer bez ljudi nema održivog razvoja ni kvalitete usluge.
Sjednica
je zaključena s dogovorom inicijative Socijalnog vijeća za turizma prema
resornim ministarstvima, a fokus će pritom biti na sljedeće mjere usmjerene
na unaprjeđenje uvjeta rada i
zapošljavanja u sektoru turizma za naredno razdoblje:
Ø Porezno rasterećenje s ciljem povećanja neto-plaća
radnika u turizmu kroz povećanje osobnog odbitka i smanjenje stopa poreza na
dohodak,
Ø Edukacija kadrova u turizmu – program
reskillinga/upskillinga s ciljem unaprjeđenja stručnih znanja prvenstveno za
deficitarna zanimanja kuhara, konobara, sobarice i recepcionara,
Ø Nadogradnja potpora za usavršavanje s ciljem edukacije
novih radnika i ugostiteljstvu te unaprjeđenje mjere Stalni sezonac koja je
jedina i primarno namijenjena stabilnosti radnih mjesta domicilnih radnika u
turizmu.