02.05.2024.
Novi
iznosi osnovnih minimalnih bruto plaća bez dodataka za temeljna radna
mjesta u ugostiteljstvu primjenjuju se na sve poslodavce i radnike u RH u
djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane od 1. svibnja
odnosno od obračuna plaća za svibanj 2024.
Povećanje
osnovnih bruto plaća bez dodataka zaposlenih u ugostiteljstvu dogovoreno je u 4
razreda prema složenosti poslova, od najnižeg povećanja od 11 % do najvišeg od
20 %. Tako je za prva dva razreda (jednostavni poslovi i manje zahtjevni
poslovi), koji se odnose na čistačice, spremačice, servire, portire, nosače
prtljage, odnosno sobarice, pomoćne konobare, pomoćne kuhare, pomoćne
recepcionare, pomoćne slastičare i slično dogovoreno povećanje bruto plaće za
20 % te iznosi 840 odnosno 850 eura. Za konobare, kuhare, slastičare,
recepcionare ugovoren je iznos od 880 eura - povećanje od 16 %, a za konobare specijaliste, kuhare specijaliste i
slične povećanje minimalne bruto plaće za 11 % te ista iznosi 980 eura.
Uz
povećanje plaća kolektivnim ugovorom definirana su i druga materijalna prava
zaposlenih značajno iznad zakonski propisanih, koje turistički sektor prati
kroz 20 godina dugu tradiciju uspješnog pregovaranja sindikata i poslodavaca u
ovom sektoru. S novim kolektivnim ugovorom ugostiteljstva koji je u primjeni od
ove godine do kraja 2025., novo je ugovoreno da se primjena
kolektivnog ugovora odnosi i na strane i agencijske radnike te dopune odredbe o
rasporedu radnog vremena i odredbe o preraspodjeli.
Povodom
proširenja novog Kolektivnog ugovora ugostiteljstva predsjednik HUP Udruge
ugostiteljstva i turizma, Željko Kukurin
je izjavio: “ Ljudi su temelj kvalitetne
turističke usluge i u Hrvatskoj svi koji rade i odlučuju u turizmu moraju
stvarati konkurentne uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju. Cijela
industrija se trudi kontinuirano unaprjeđivati uvjete rada za naše zaposlenike,
a proširenje ovog kolektivnog ugovora još je jedan korak u tom smjeru. Sindikati
u turizmu važan su partner na tom putu i zato mi je drago da s njima postižemo
konsenzus oko važnih pitanja i zajedno unapređujemo sektor u kojem radimo.“
Institut
proširene primjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva posebno je važan za
ugostitelje poduzetnike jer, obzirom na različiti intenzitet poslovanja i
specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena, bez istoga ne bi
imali mogućnost korištenja preraspodjele u maksimalnom trajanju – 60 sati
unutar 6 mjeseci i mogućnost korištenja skraćenog dnevnog odmora od 8 sati, ako
nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor.
Eduard Andrić,
predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske ovim je povodom naglasio: „Potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora
Ugostiteljstva, našim članovima, ali s proširenjem primjene i svim radnicima u
ovoj djelatnosti, osiguravamo bolje uvjete rada te materijalna prava koja su
imali i do sada, a koje radnici u nekim drugim djelatnostima nemaju. Ugovorenim
rastom minimalnih plaća za četiri razreda složenosti poslova sužavamo prostor
za prijavu radnika na niže plaće i isplatu razlike do dogovorene plaće na ruke.
Nastavit ćemo zajedno sa poslodavcima pregovarati o povećanju plaća u ovoj
djelatnosti na način da te plaće približimo plaćama u nama konkurentnim
državama EU i zaustavimo odljev naših kvalificiranih i iskusnih radnika . Veće
plaće i sigurnost radnog mjesta su jedini način da zainteresiramo naše mlade ljude da se školuju
i rade u turizmu i ugostiteljstvu, te da naša država uz kvalitetnu uslugu ima i
kvalitetan turizam, a poslodavac zadovoljnog i platežno moćnog gosta.“
Marina Cvitić,
predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije izjavila je: “Kontinuirano povećavamo minimalne
bruto plaće za temeljna ugostiteljska radna mjesta na koja se obračunavaju
dodaci na plaću ugovoreni s kolektivnim ugovorom. Naravno da te plaće u
sadašnjim uvjetima nisu dostatne, ali su zagarantirane ispod koje ni jedan
poslodavac ne može isplaćivati. S druge strane, kroz kolektivne ugovore na
razini Društava ugovaramo znatno više plaće, a osim plaća na razini Društava
ugovaraju se i dodatna materijalna prava. Vrijeme ispred nas je zaista izazovno
i interes nam mora biti zajednički, a to je zadržavanje kvalitetnih kadrova te
povratak onih koji su nas napustili. To možemo samo kroz veće plaće i bolje
uvjete rada, a to nam onda garantira i kvalitetu po kojoj smo poznati.“
Odluka o proširenju
primjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva rezultat je dugogodišnjeg
kvalitetnog dijaloga socijalnih partnera i uvažavanja sektorskog dijaloga od
strane Ministarstva rada te predstavlja dodatnu odgovornost za sindikate i HUP, kao jedinu
reprezentativnu udrugu poslodavaca, da nastave socijalni dijalog kako bi se
zadržala stabilnost granskog uređenja radnih odnosa, smanjila siva ekonomija i
nelojalna konkurencija te dugoročno osigurao održivi razvoj hrvatskog turizma.
„Donošenje
odluke o proširenoj
primjeni Kolektivnog ugovora ugostiteljstva za HUP je dodatno priznanje kvaliteti socijalnog
dijaloga te potvrda važnosti uloge HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma u
zastupanju interesa članova koji imaju mogućnost kroz aktivnosti HUP-a izravno
se uključiti u pregovore i dogovoriti napredna rješenja u uređenju radnih
odnosa u svom sektoru„ izjavila je ovim povodom Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.
Primjena
Kolektivnog ugovora ugostiteljstva redovito se proširuje od 2002. godine zbog
značaja ove radno intenzivne djelatnosti za hrvatsko gospodarstvo te radi ostvarenja zajedničkih interesa
poslodavaca i radnika koji su posebno važni u situaciji nedostatka radnika na
hrvatskom tržištu rada.