18.04.2018.
Novi kolektivni ugovor ugostiteljstva kao takav zadržava istu razinu prava i
obveza za radnike i poduzetnike ovog sektora, te kao najveću novinu donosi značajnija
povećanja najnižih osnovnih plaća za sva tipična ugostiteljska zanimanja
koja stupaju na snagu od travnja 2018.godine.
S obzirom na različiti
intenzitet poslovanja i specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena
za ugostitelje posebno je pritom važno zadržavanje mogućnosti korištenja
preraspodjele u najdužem trajanju od 60 sati tjedno i skraćenog dnevnog odmora
od 8 sati.
Plaće su povećane za 10 % odnosno ugovoreni su novi iznosi najniže bruto
osnovne plaće za tipična radna mjesta u ugostiteljskoj djelatnosti u iznosu
od 4.700,00 kn za poslove konobara,
kuhara, slastičara, recepcionara… Navedeni
iznos predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju
dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad prema
kolektivnim ugovorom definiranim iznosima.
Povodom sklapanja novog
Kolektivnog ugovora ugostiteljstva predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i
turizma, Željko Kukurin je izjavio:
„Ljudski
potencijali najveći su izazov za daljnji razvoj turizma. S jedne strane,
turizam je po prilikama za posao i mogućnostima razvoja karijere trenutno
najpoželjniji i najperspektivniji sektor u Hrvatskoj. S druge strane, pred nama
je još puno posla da stvorimo konkurentne uvjete u odnosu na zemlje u
okruženju. Drago mi je da smo postigli konsenzus s granskim sindikatima jer su
nam oni važan partner u stvaranju takvih uvjeta. S novim granskim kolektivnim
ugovorom osigurava se kontinuitet uređenja radnih odnosa i minimalnih prava i
obveza radnika i poslodavaca u ugostiteljskoj djelatnosti, te se kontinuirano
unaprjeđuju uvjeti rada.“
Socijalni dijalog i uređenje radnih odnosa granskim
kolektivnim ugovorom u ugostiteljskoj djelatnosti jedan je od najuspješnijih
primjera suradnje socijalnih partnera na sektorskoj razini, te kao takav ima
dugu tradiciju i visoki nivo međusobnog uvažavanja i odnosa. Prvi granski
kolektivni ugovor ugostiteljstva potpisan je u svibnju 2002., a nakon toga
njegova dva dodatka i Kolektivni ugovor ugostiteljstva iz 2015. te su svi kao
takvi prošireni na cijeli sektor ugostiteljstva.
„Pored
dugogodišnjeg važenja i ugovaranja nacionalnog kolektivnog ugovora
ugostiteljstva turizam obilježava i značajan udio kućnih kolektivnih ugovora u
odnosu na druge djelatnosti, te su zadnjih i poglavito ove godine kroz sve
kućne kolektivne pregovore turističke kompanije sa sindikatima ugovorile
povećanja plaća i drugih materijalnih prava radnika.“ -izjavio je ovim povodom Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre,
Kvarnera i Dalmacije.
S obzirom na važnost ugostiteljskog sektora
za hrvatsko gospodarstvo i društvo, te značaj kvalitete uređenja radnih odnosa
za konkurentnost hrvatskog turizma, socijalni partneri u turizmu smatraju
potrebnim i opravdanim nastaviti dosadašnju praksu i proširiti primjenu
Kolektivnog ugovora ugostiteljstva na cijelu ugostiteljsku djelatnost i na taj
način osigurati nastavak zaštite prava svih radnika i ujednačenja uvjeta
poslovanja za sve poduzetnike ugostiteljskog sektora.
Na tom je tragu Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga zaključio: „Samo s većim plaćama i boljim
uvjetima rada možemo zaustaviti iseljavanje naših radnika i zainteresirati
mlade za obrazovanje u turizmu. Kolektivni ugovor ugostiteljstva važan je i za
suzbijanje nelojalne konkurencije, sive ekonomije i rada na crno što je
zajednički interes nas sindikata i naših partnera u HUP-u. Pritom očekujemo i
podršku države, odnosno da će resorno ministarstvo rada podržati naše
napore kroz proširenje primjene
kolektivnog ugovora na sve ugostitelje u Hrvatskoj i osigurati stabilno
poslovno okruženje.“
Kolektivne
pregovori u sektoru turizma provode se svake godine radi unaprjeđenja
učinkovitosti i standarda rada, poboljšanja položaja radnika, sprječavanja
daljnjeg odljeva radnika i motiviranja kvalitetnih stručnih radnika za
zapošljavanje u turizmu u Republici Hrvatskoj, kao zajedničkom interesu
poslodavca i radnika.
Kvaliteta
uređenja radnih odnosa od izravnog je utjecaja na upravljanje ljudskim
resursima i konkurentnost radne snage odnosno konkurentnost hrvatskog turizma.
Stoga je uređenje radnih prava i obveza kroz granski kolektivni ugovor jedan od
alata u funkciji poboljšanja uvjeta rada, odnosno od izravnog utjecaja na
kvalitetu usluge i konkurentnost te daljnji razvoj hrvatskog turizma.