Održan okrugli stol „Socijalni dijalog u prehrambenoj industriji – mogućnosti i perspektive“

28.02.2019.

Dana, 28. veljače 2019. godine u tvrtki Podravka d.d. Koprivnica s početkom u 10 sati održan je okrugli stol pod nazivom „Socijalni dijalog u prehrambenoj industriji – mogućnosti i perspektive“, organiziranog u sklopu provedbe projekta „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS“.

 

 

Sudionicu, partneri u socijalnom dijalogu, suglasni su oko glavnih izazova prehrambene industrije, a koji se odnose na: nedostatak stručne radne snage, visoku životnu dob postojeće stručne radne snage (oko 50 godina), očuvanje konkurentnosti, nedostatne obrazovne struktura (nema definiranog što su zanimanja budućnosti, strukovna zanimanja su obezvrijeđena i od strane djece i od roditelja), potrebu rasterećenja industrije od nepotrebnih nameta.

Spomenuto je da su uz prehrambenu industriju vezani veliki troškovi raznih certifikacija koje se moraju kontinuirano obavljati, mnoštvo uvjeta koji moraju biti ispunjeni kako bi se zadovoljile sve inspekcije i nadzori, tako da na kraju ostaje relativno malo za rasporediti na plaće radnika. Poslodavci su svjesni da je plaća ipak jedan od kriterija zadovoljstva i ostanka radnika.

 

Ono na što se regionalno može utjecati odnosi se na osluškivanje potreba poslodavaca, usklađivanje obrazovnih politika sa stvarnim potrebama tržišta rada s posebnim naglaskom na poticanje strukovnog obrazovanja.
Na kraju rasprave je zaključeno, da ovaj projekt svakako treba podržati i razvijati jer samo zajedničkim nastupom svih triju strana počevši sa lokalne razine pa sve prema vrhu vlasti moguće je učiniti kvalitetne pomake i učiniti nešto da nam svakog dana ne odlazi sve veći broj obitelji svoju sreću i egzistenciju potražiti u tuđi svijet.



 

vrh stranice