28.02.2019.
Dana, 28. veljače 2019. godine u tvrtki Podravka d.d. Koprivnica s početkom u 10 sati održan je okrugli stol pod nazivom „Socijalni dijalog u prehrambenoj industriji – mogućnosti i perspektive“, organiziranog u sklopu provedbe projekta „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS“.
Sudionicu, partneri u socijalnom dijalogu, suglasni su oko glavnih izazova prehrambene industrije, a koji se odnose na: nedostatak stručne radne snage, visoku životnu dob postojeće stručne radne snage (oko 50 godina), očuvanje konkurentnosti, nedostatne obrazovne struktura (nema definiranog što su zanimanja budućnosti, strukovna zanimanja su obezvrijeđena i od strane djece i od roditelja), potrebu rasterećenja industrije od nepotrebnih nameta.
Spomenuto je da su uz prehrambenu industriju vezani veliki troškovi raznih certifikacija koje se moraju kontinuirano obavljati, mnoštvo uvjeta koji moraju biti ispunjeni kako bi se zadovoljile sve inspekcije i nadzori, tako da na kraju ostaje relativno malo za rasporediti na plaće radnika. Poslodavci su svjesni da je plaća ipak jedan od kriterija zadovoljstva i ostanka radnika.