Irena Weber, glavna direktorica HUP-a na konferenciji 'Izazovi hrvatske industrije 2022./2023.'

24.10.2022.

Irena Weber, glavna direktorica HUP-a u prezentaciji na Konferenciji Jutarnjeg lista „IZAZOVI HRVATSKE INDUSTRIJE 2022./2023.“ posvetila je jedan dio mitovima koji se stavaraju u javnosti:

Prezentaciju možete preuzeti  Ovdje

 

🔵MIT BROJ 1: „Male plaće za radnike; veliki profiti poduzetnicima”

Hrvatsko gospodarstvo je gospodarstvo malih profitnih margina i ukupni trošak za plaće je jako velik dio ukupnog troška poslovanja.
Neto plaće koje pak primaju zaposlenici su niske i ne osiguravaju dobar standard.

Poruka Vladi RH: : Poslušajte poslodavce i povećajte osobni odbitak na 5000 kuna, što bi bilo i logično jer je dulji niz godina neoporezivi osobni odbitak iznad iznosa minimalne plaće.

Smanjimo nižu stopu poreza na dohodak na 15 posto i stvorit ćemo prostor za veći rast plaća.
Povećanjem neoporezivih dodataka napravljen je korak, ali to nije dovoljno!

POREZ NA EKSTRAPROFIT JE VRLO SKLIZAK TEREN

Apeliramo na Vladu, da ne improviziramo s prijedlozima za oporezivanje ekstraprofita, jer arbitrarno odlučivanje nas samo dovodi u nered i dodatnu nesigurnost. Kompanija je primjerice mogla u 2022. otvoriti novi pogon, plasirati novi proizvod ili novu uslugu na tržište pa tako ostvariti veću dobit od one u ranijim godinama ili inovirati svoje usluge nakon godina ulaganja u istraživanje i razvoj. To sigurno nije ekstraprofit.


🔵MIT BROJ 2: RENTIJERSTVOM DO BOGATSTVA

Dok se rad oporezuje s prosječnih 42%, na prihode od iznajmljivanja vila i apartmana ne naplaćuje se gotovo ništa do iznosa od 300.000 kuna godišnje. Nitko ne može reći da je to pravedno!

Njeguje se kultura rentijerstva, a penalizira se rad što je opasno i donosi mnoge negativne posljedice za cijelo društvo: rentijeri su manje zainteresirani za obrazovanje, ne uplaćuju doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, razvija se apartmanizacija i betonizacija, prekomjerno korištenje komunalnih resursa na lokalnoj razini uz intenzivan rast cijena nekretnina što kao posljedicu ima gradove duhove. I na kraju, njih nema na tržištu rada.

Ovdje ne pričamo o penalizaciji iznajmljivanja vila ili apartmana već o jednakom pristupu prema svim pojavnim oblicima dohotka. Treba nazvati stvari pravim imenom – prihodi od najma su dohodak!!!!! I tako ga treba oporezivati!

🔘 MIT 3. NEMA LJUDI, ALI NEMA VEZE 

Nama danas već kronično nedostaje radnika svih profila, ali naročito kvalitetnih i obrazovanih radnika. Ovo je rak rana hrvatskog gospodarstva, koja će nas unazaditi u budućnosti.
Mi moramo i kroz poreznu politiku i kroz osiguranje dodatnih poticaja za mlade zadržati talente koje imamo i privući nove talente iz drugih zemalja.

To treba biti ključan cilj i hrvatskih tvrtki i Vlade!

🔵MIT 4. U HRVATSKOJ NEMA USPJEHA 
Poduzetnici su u ovoj zemlji napravili velike uspjehe i imamo velik broj pojedinaca i kompanija na koje možemo biti jako ponosni.
Hrvatska svaki dan pokazuje da je unatoč svemu zemlja u kojoj se može uspjeti!

PODUZETNICI SU RJEŠENJE

Uz sve ove probleme i mitove s kojima se poduzetnici svakodnevno suočavaju, oni su i dalje nepopravljivo optimistični i pokazuju koliko su snažni i važni za Hrvatsku.

Poduzetnici su ti koji stvaraju dodanu vrijednost, guraju ekonomiju naprijed, na tržište donose inovacije, stvaraju priliku za napredak zaposlenicima i u konačnici pune proračun.

Kao sto sam već rekla pokazali su to osobito za vrijeme korone, pokazuju i sada u vrijeme neizvjesnosti, energetske krize i recesije pred vratima.

Zato i dalje zajedno s Vladom moramo raditi sve …

da damo dodatni zamah poduzetništvu jer je ono najefikasniji smjer za razvoj,

najsnažniji alat za zaustavljanje iseljavanja,

i najbolji put za sretnu Hrvatsku!


➡️Cijelu konfrenciju pogledajte na poveznici:
https://lnkd.in/d-Bu3hQ8

vrh stranice