Imamo sve preduvjete za biti snažnom prerađivačkom industrijom

29.05.2020.

Donosimo vam intervju s Milkom Kosanović, direktoricom odnosa s članstvom HUP-a koji je izašao u 84. InStore magazinu.
Kako komentirate situaciju izazvanu koronavirusom?

Trenutačna situacija uzrokovana pandemijom koronavirusne bolesti COVID-19 ukazala nam je na potrebu značajnog povećanja samodostatnosti u različitim segmentima prehrambene industrije i poljoprivrede, i to primarno snažnim, trenutačnim razvojem domaće proizvodnje hrane te učinkovitijim horizontalnim i vertikalnim povezivanjem svih domaćih proizvođača prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda u tome lancu.

Nijedna zemlja u svijetu nije u potpunosti samodostatna u svim proizvodima i kulturama, i tu ne treba biti nikakve iluzije da je to cilj Hrvatske, no tamo gdje imamo preduvjete s boljim vođenjem sigurno možemo biti bolji.

 

Što kažete na situaciju smanjenog uvoza?

Naime, mnoge zemlje su zbog pandemije bolesti COVID-19 ograničile izvoz te smo se preko noći našli u situaciji smanjene dostupnosti sirovina i gotovih proizvoda iz inozemnih dobavnih lanaca te potrebe za njihovom dobavom iz domaćih izvora koji su, nažalost, uslijed svega uvelike nedostatni. Stoga se pitanje dostupnosti hrane, odnosno smanjenja ovisnosti o uvozu, sada pojavilo i u kontekstu nacionalne sigurnosti, na što HUP godinama upozorava.

 

Gdje vidite potencijal naše prehrambene industrije?

Hrvatska prehrambena industrija ima dugu tradiciju i sve preduvjete biti snažnom prerađivačkom industrijom, u svom punom kapacitetu. Za snažniji razvoj joj je, uz ostalo, neophodna i kvalitetnija poveznica s primarnom poljoprivredom kao osnovnom sirovinskom bazom. I za nju imamo sve preduvjete – od klime, kvalitetne i nepotrošene zemlje, preko vodnih resursa pa do solidne organizacijske i tehnološke opremljenosti većine poljoprivrednih poduzeća i mnogih OPG-ova.

 

Što je ključno za našu samoodrživost?

To su subjekti koji su se u proteklih 10-ak godina snažno transformirali i uložili doista značajna sredstva u vlastiti razvoj i na tržištu se pojavljuju pod znatno konkurentnijim postavkama. Izvjesno je da će takvu transformaciju morati proći i ostala obiteljska gospodarstva i u tome ćemo im svi trebati pružiti podršku kako bismo konačno dobili samoodrživu poljoprivredu na svim razinama.

 

 

Pripremila: Jelena Domović, jelena@b2bmedia.org

Izvor: In Store Magazin

vrh stranice