Gđa Borzan predstavila je svoju incijativu te kako je kao Zastupnica imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za izvještaj pod nazivom „Inicijativa za učinkovito upravljanje resursima: smanjenje bacanja hrane, poboljšanje sigurnosti hrane“. Cilj izvještaja je predložiti Europskoj komisiji i državama članicama političke i praktične mjere kojima bi se smanjilo bacanje hrane duž cijelog proizvodnog-prodajnog-potrošačkog lanca. S obzirom na djelokrug djelovanja, HUP je prepoznat kao važan sudionik u raspravi na ovu temu. Velika količina jestive hrane se na godišnjoj bazi baci u EU (89 milijuna tona) i RH (400 tisuća tona) iz raznih razloga. Neki od njih su legitimni i neizbježni, no značajne količine se bacaju radi loših i nejasnih propisa, slabe koordinacije i potrošačkih navika. Kako bi se smanjile ogromne količine bačene hrane i iskoristiv dio preusmjerio u donacije i druge načine iskorištavanja, potrebno je poduzeti sveobuhvatne mjere. Prijedlozi mjera i poteza moraju doći iz sektora koji se ovom problematikom bavi. Na sastanku bi zastupnica govorila o tome sto se na razini EU radi po pitanju smanjenja bacanja hrane te sto su njezini prioriteti kao izvjestiteljice Europskog parlamenta. U zajedničkoj raspravi članova, predložene se mjere za promjene i poboljšanje aktualnih propisa u cilju smanjivanja količina bačene hrane u RH.