25.03.2021.
Ekološka proizvodnja ima brojne važne prednosti: površine pod
ekološkim usjevima odlikuju se s 30 % više bioraznolikosti, ekološki uzgojene
životinje uživaju viši stupanj dobrobiti i primaju manje antibiotika, ekološki
poljoprivrednici imaju veće prihode i otporniji su, a potrošači znaju što točno
kupuju zahvaljujući logotipu ekološkog proizvoda Unije. Akcijski plan u skladu
je s europskim
zelenim planom, strategijom
„od polja do stola” i strategijom
za bioraznolikost.
Akcijski plan osmišljen je tako da se brzorastućem ekološkom
sektoru pruže odgovarajući alati za postizanje cilja od 25 %. Njime se
predlažu 23 mjere usmjerene na tri aspekta: poticanje potrošnje, povećanje
proizvodnje i daljnje poboljšanje održivosti sektora, a
sve kako bi se osigurao uravnotežen rast sektora.
Komisija potiče države članice da razviju nacionalne ekološke
akcijske planove kako bi povećale svoj nacionalni udio u ekološkoj
poljoprivredi. Postoje znatne razlike među državama članicama u pogledu udjela
poljoprivrednih površina koje su trenutačno namijenjene ekološkom uzgoju, i to
u rasponu od 0,5 % do više od 25 %. Nacionalnim ekološkim akcijskim planovima
dopunit će se nacionalni strateški
planovi u okviru zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), i to
utvrđivanjem mjera koje nadilaze okvire poljoprivrednog sektora i onog što se
nudi u okviru ZPP-a.
Promicanje potrošnje
Sve veća potrošnja ekoloških proizvoda bit će ključna za
poticanje poljoprivrednika na prelazak na ekološku poljoprivredu, a time i
povećanje njihove profitabilnosti i otpornosti. U tu se svrhu u Akcijskom planu
predlaže više konkretnih mjera usmjerenih na poticanje potražnje, održavanje
povjerenja potrošača i popularizaciju ekološke hrane među
stanovništvom. Riječ je o sljedećim mjerama: informiranje i komuniciranje o
ekološkoj proizvodnji, promicanje potrošnje ekoloških
proizvoda, poticanje veće potrošnje poljoprivrednih ekoloških
proizvoda u kantinama javnom nabavom te povećanje distribucije
ekoloških proizvoda u okviru programa
EU-a u školama. Mjere su usmjerene i na, primjerice, sprečavanje
prijevara, povećanje povjerenja potrošača i poboljšanje
sljedivosti ekoloških proizvoda. Važnu ulogu može imati i privatni
sektor, primjerice, nagrađivanjem zaposlenika „ekobonovima” koji se mogu
upotrijebiti za kupnju ekološke hrane.
Povećanje proizvodnje
Trenutačno je oko 8,5 % poljoprivrednih površina u Uniji
namijenjeno ekološkom uzgoju, a trendovi pokazuju da će uz sadašnju stopu rasta
taj udio u Uniji do 2030. iznositi 15 – 18 %. Ovim se Akcijskim planom pruža
skup alata za dodatan poticaj i postizanje cilja od 25 %. Iako je Akcijski plan
u velikoj mjeri usmjeren na učinak privlačenja potražnje, zajednička
poljoprivredna politika i dalje će biti ključan alat za potporu prelasku na
ekološku poljoprivredu. Trenutačno se otprilike 1,8 % (7,5 milijardi eura)
proračuna ZPP-a upotrebljava za potporu ekološkoj poljoprivredi. Buduća
zajednička poljoprivredna politika uključivat će „programe za
ekologiju” koji će se financirati iz proračuna od 38 – 58 milijardi eura za
razdoblje 2023. – 2027., ovisno o ishodu pregovora o ZPP-u. Programi za ekologiju
moći će se iskoristiti za poticanje ekološke poljoprivrede.
Osim ZPP-a, ključni alati uključuju organizaciju
informativnih događanja i umrežavanje radi razmjene
primjera dobre prakse, certificiranje za skupine
poljoprivrednika umjesto za pojedince, istraživanje i inovacije,
primjenu lanaca blokova i drugih tehnologija za poboljšanje
sljedivosti, povećanje transparentnosti tržišta, jačanje lokalnih i
malih prerađivačkih pogona, potporu organizaciji prehrambenog lanca i poboljšanje
prehrane životinja.
Kako bi podigla razinu osviještenosti o ekološkoj proizvodnji,
Komisija će organizirati dan u godini posvećen ekološkim proizvodima EU-a
i dodjelu nagrada za subjekte u ekološkom prehrambenom lancu
kojima se priznaje izvrsnost u svim fazama tog lanca. Komisija će također
poticati razvoj mreža ekološkog turizma u okviru „bioregija”.
Bioregije su područja na kojima poljoprivrednici, građani, turistički subjekti,
udruge i javna tijela surađuju na održivom upravljanju lokalnim resursima,
vodeći se ekološkim načelima i ekološkom praksom.
U Akcijskom planu navodi se i da je ekološka proizvodnja u
akvakulturi i dalje relativno nov sektor, ali da ima znatan potencijal za rast.
Predstojećim novim smjernicama EU-a o održivom razvoju akvakulture Unije
poticat će se države članice i dionici da podrže povećanje ekološke proizvodnje
u tom sektoru.
Poboljšanje održivosti
Naposljetku, cilj je dodatno poboljšati održivost ekološke
poljoprivrede. Da bi se to postiglo, mjere će biti usmjerene na poboljšanje
dobrobiti životinja, osiguravanje dostupnosti organskog sjemena, smanjenje
ugljičnog otiska sektora i smanjenje uporabe plastike, vode i
energije na najmanju moguću mjeru.
Komisija također namjerava povećati udio istraživanja i
inovacija te izdvojiti najmanje 30 % proračuna za djelovanja u području
istraživanja i inovacija u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ruralnih
područja, i to za teme koje su specifične za ekološki sektor ili su za njega
relevantne.
Komisija će zajedno s predstavnicima Europskog parlamenta,
država članica i dionika svake godine pozorno pratiti napredak, i to provedbom
polugodišnjih izvješća o napretku i preispitivanjem u sredini programskog
razdoblja.
Kontekst
Akcijskim planom uzimaju se u obzir rezultati javnog
savjetovanja održanog od rujna do studenoga 2020., u kojem je
prikupljeno ukupno 840 odgovora dionika i građana.
To je inicijativa najavljena u okviru strategije „od polja do stola” i strategije
za bioraznolikost, objavljenih u svibnju 2020. Te su dvije strategije
predstavljene u kontekstu europskog
zelenog plana kako bi se omogućio prelazak na održive prehrambene
sustave i pronašlo rješenje za ključne uzroke gubitka bioraznolikosti.
U preporuke
državama članicama o njihovim strateškim planovima u okviru ZPP-a objavljene
u prosincu 2020. Komisija je uvrstila cilj od 25 % poljoprivrednih
površina namijenjenih ekološkom uzgoju u Uniji do 2030. Države članice pozivaju
se da u svojim planovima u okviru ZPP-a utvrde nacionalne vrijednosti za taj
cilj. Na temelju lokalnih uvjeta i potreba države članice objasnit će kako
planiraju postići taj cilj s pomoću instrumenata ZPP-a.
Komisija je 2018. predstavila svoje prijedloge
reforme ZPP-a, u kojima je uveden fleksibilniji pristup utemeljen na
uspješnosti i rezultatima kojim se uzimaju u obzir lokalni uvjeti i potrebe, a
istodobno povećavaju ambicije vezane uz održivost na razini Unije. Novi ZPP
zasnovan je na devet
ciljeva, na temelju kojih države članice izrađuju svoje strateške
planove.
Dodatne informacije dostupne su na poveznici:
Akcijski
plan razvoja ekološke proizvodnje