20.05.2020.
U
skladu s europskim
zelenim planom u njima se predlažu ambiciozne mjere i obveze
EU-a za zaustavljanje gubitka bioraznolikosti u Europi i svijetu i
za preobrazbu naših prehrambenih sustava u globalne standarde
za konkurentnu održivost, zaštitu zdravlja ljudi i planeta, ali i za
osiguravanje egzistencije svih aktera u vrijednosnom lancu prehrambenih
proizvoda. Kriza uzrokovana pandemijom bolesti COVID-19 pokazala je koliko smo
zbog stalnog gubitka bioraznolikosti postali ranjivi i koliko je za naše
društvo važan funkcionalan prehrambeni sustav. U obje su strategije građani na
prvome mjestu: cilj je poboljšati zaštitu kopna i mora, obnoviti narušene
ekosustave i učvrstiti položaj EU-a kao predvodnika na međunarodnoj sceni u
zaštiti bioraznolikosti i izgradnji održivog prehrambenog lanca.
Nova strategija
za bioraznolikost bavi se glavnim uzrocima gubitka bioraznolikosti,
kao što su neodrživo korištenje zemljišta i mora, prekomjerno iskorištavanje
prirodnih resursa, onečišćenje i invazivne strane vrste. Donesena usred
pandemije, ta je strategija centralni element plana oporavka EU-a te je ključna
za sprečavanje budućih epidemija, povećanje otpornosti na njih i brzo pružanje
poslovnih i investicijskih prilika za obnovu gospodarstva EU-a. Njezin je cilj
i da pitanja bioraznolikosti postanu važan dio cjelokupne strategije
gospodarskog rasta EU-a. U strategiji se među ostalim predlaže da se odrede
obvezujući ciljevi za obnovu oštećenih ekosustava i rijeka, poboljša zdravlje
zaštićenih staništa i vrsta u EU-u, oprašivači vrate na poljoprivredna
zemljišta, smanji onečišćenje, poveća broj zelenih površina u gradovima,
poboljša zdravlje europskih šuma te potakne ekološka poljoprivreda i druge
poljoprivredne prakse koje pogoduju bioraznolikosti. Predlažu se konkretni
koraci kako bi se bioraznolikost Europe počela oporavljati do 2030.,
uključujući pretvaranje najmanje 30 % europskog kopna i mora u zaštićena
područja kojima se djelotvorno upravlja i vraćanje obilježja krajobraza velike
raznolikosti na najmanje 10 % poljoprivrednih zemljišta.
Mjere
predviđene za zaštitu, održivo korištenje i obnovu prirode donijet će
gospodarsku korist lokalnim zajednicama jer će poticati otvaranje održivih
radnih mjesta i rast. Za bioraznolikost će se osigurati 20 milijardi eura
godišnje iz raznih izvora, uključujući sredstva EU-a te nacionalna i privatna
sredstva.
Strategija
„od polja do stola” omogućit će prelazak na održiv prehrambeni sustav EU-a
kojim se štiti sigurnost opskrbe hranom i osigurava pristup zdravim namirnicama
koje potječu sa zdravog planeta. Tom strategijom smanjit će se ekološki i
klimatski otisak prehrambenog sustava EU-a i povećati njegova otpornost,
zaštititi zdravlje građana i osigurati egzistencija gospodarskih subjekata. U
njoj se postavljaju konkretni ciljevi za preobrazbu prehrambenog sustava EU-a,
uključujući smanjenje upotrebe i rizika od pesticida za 50 %, smanjenje
upotrebe gnojiva za najmanje 20 %, smanjenje prodaje antimikrobnih sredstava
za životinje iz uzgoja i akvakulturu za 50 % te za prakticiranje ekološke
poljoprivrede na 25 % poljoprivrednih zemljišta. Predlažu se i ambiciozne
mjere kako bi se osiguralo da je zdrav izbor i najlakši izbor za građane EU-a,
uključujući bolje označivanje proizvoda kako bi potrošači bili bolje
informirani o zdravoj i održivoj hrani.
Europski
poljoprivrednici, ribari i proizvođači u akvakulturi imaju važnu ulogu u tom
prelasku na pravedniji i održiviji prehrambeni sustav. Da bi se priklonili
održivim praksama dobit će potporu u okviru zajedničke poljoprivredne politike
i zajedničke ribarstvene politike iz novih izvora financiranja i programa za
ekologiju. Pretvaranjem održivosti u zaštitni znak Europe otvorit ćemo nove
poslovne prilike i diversificirati izvore prihoda za europske poljoprivrednike
i ribare.
Te
će dvije strategije, kao ključni dijelovi europskog
zelenog plana, podupirati i gospodarski oporavak. U kontekstu pandemije
koronavirusa njihov je cilj ojačati otpornost naših društava na buduće
pandemije i prijetnje kao što su posljedice klimatskih promjena, šumski požari,
nesigurnost opskrbe hranom ili izbijanje bolesti, među ostalim podupiranjem
održivijih praksi u poljoprivredi, ribarstvu i akvakulturi te rješavanjem
pitanja zaštite divlje faune i flore i nezakonite trgovine divljim vrstama.
Strategije
sadržavaju i važne međunarodne elemente. U strategiji za bioraznolikost ponovno
se potvrđuje odlučnost EU-a da bude uzor u svladavanju globalne krize
bioraznolikosti. Komisija će nastojati mobilizirati sve instrumente vanjskog
djelovanja i međunarodna partnerstva kako bi pridonijela izradi ambicioznog
novog globalnog okvira UN-a za bioraznolikost na Konferenciji stranaka
Konvencije o biološkoj raznolikosti 2021. Strategija „od polja do stola”
promiče globalni prelazak na održive prehrambene sustave u bliskoj suradnji s
međunarodnim partnerima.
Frans Timmermans,
izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan, izjavio je: Kriza
uzrokovana koronavirusom pokazala nam je koliko smo ranjivi i koliko je važno
ponovno uspostaviti ravnotežu između ljudskog djelovanja i prirode. Klimatske
promjene i gubitak bioraznolikosti u ovom trenutku predstavljaju veliku
opasnost za čovječanstvo. U središtu zelenog plana su strategija za
bioraznolikost i strategija „od polja do stola”, koje pozivaju na novu, bolju
ravnotežu prirode, prehrambenih sustava i bioraznolikosti, zaštitu zdravlja i
dobrobiti naših građana te istovremeno povećanje konkurentnosti i otpornosti
EU-a. Te su strategije važan dio velike tranzicije koju pokrećemo.
Stella Kyriakides,
povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je: Moramo krenuti
naprijed i pobrinuti se da prehrambeni sustav EU-a postane pokretačka snaga
održivosti. Strategija „od polja do stola” pozitivno će utjecati na sve
načine na koje se proizvodi, kupuje i konzumira hrana koja će koristiti
zdravlju naših građana, društava i okoliša. Ona nudi priliku da prehrambene
sustave dovedemo u sklad sa zdravljem planeta, pobrinemo se za sigurnost
opskrbe hranom te svim Europljanima osiguramo zdravu i ekološki prihvatljivu
hranu.
Povjerenik
za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius izjavio
je: Priroda nam je toliko važna i za tjelesnu i duševnu dobrobit.
Filtrira nam zrak i vodu, regulira klimu i oprašuje usjeve. A mi se ponašamo
kao da je nevažna, i zato je gubimo brže nego ikad prije. Nova strategija za
bioraznolikost dopunjava ono što je dosad funkcioniralo novim instrumentima
koji će nas voditi do stvarne održivosti, na korist svima. EU želi zaštititi i
obnoviti prirodu, doprinijeti gospodarskom oporavku od trenutačne krize i
otvoriti put ambicioznom globalnom okviru za zaštitu bioraznolikosti cijelog
planeta.
Sljedeći
koraci
Komisija
poziva Europski parlament i Vijeće da podrže te dvije strategije i njihove
obveze. Svi građani i dionici pozvani su da se uključe u široku javnu raspravu.
Kontekst
U europskom
zelenom planu, koji je Komisija Ursule von der Leyen predstavila 11.
prosinca 2019., utvrđen je ambiciozan plan za klimatski neutralno kružno
gospodarstvo u kojem gospodarski rast nije povezan s korištenjem resursa.
Europski
zeleni plan temelji se na ambicioznom cilju zaustavljanja gubitka
bioraznolikosti preobrazbom naših prehrambenih sustava, šuma, zemljišta, vode i
mora, ali i energetskih, gradskih i industrijskih sustava. U njemu se naglašava
i važnost zajedničkog rješavanja problema klimatskih promjena i gubitka
bioraznolikosti.
Strategije
su dostupne na poveznicama:
Strategija
za bioraznolikost
Strategija
„od polja do stola”
Popratni
dokumenti uz strategiju „od polja do stola”:
Radni
dokument službi Komisije o povezanosti reforme ZPP-a i zelenog plana
Popratni
dokumenti uz strategiju „od polja do stola” dostupni su na poveznici: ovdje:
- Plan za provjeru primjerenosti zakonodavstva o
dobrobiti životinja
- Izvješće o provedbi Direktive o održivoj upotrebi
pesticida
- Izvješće o evaluaciji zakonodavstva o pesticidima u
okviru programa REFIT
- Izvješće o označivanju hranjive vrijednosti na prednjoj
strani ambalaže
- Radni dokument službi Komisije o evaluaciji Uredbe o
prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama
Mišljenje
Skupine glavnih znanstvenih savjetnika „Prema
održivom prehrambenom sustavu – od hrane kao robe do hrane kao općeg dobra”
Više
informacija
Pitanja
i odgovori o strategiji za bioraznolikost
Pitanja
i odgovori o strategiji „od polja do stola”
Informativni
članak o strategiji za bioraznolikost
Informativni
članak o strategiji „od polja do stola”
Informativni
članak o poslovnom aspektu bioraznolikosti
Informativni
članak o koristima za poljoprivrednike
Informativni
članak o doprinosu zajedničke poljoprivredne politike europskom zelenom planu